Gore-tex aslında bir kumaş değil, her türlü kumaş, deri, vinil üzerine kaplanabilen çok ince bir çeşit membran yani kaplamadır. 1969 yılında Robert Gore tarafından icat edilmiştir ve o günden bugüne Gore-Tex’i geçebilen bir su geçirmezlik teknolojisi hala geliştirilememiştir. Her ne kadar farklı teknolojiler geliştirilmiş olsa bile, hiçbiri Gore-tex‘in başarısını yakalayamamıştır.

Gore-Tex kaplamanın her santimetre karesinde yaklaşık 1.4 milyar gözenek mevcuttur ve gözenekler su damlasından 20.000 kez daha küçüktür. Bu nedenele de içinden su geçişine izin vermezler. Ancak terle oluşan su buharının geçişine izin verir. Yani hem mutlak su geçirmezdir, hem de nefes alabilir. Su geçirmezlik özelliğini yıkama ile kaybetmez. (Ancak üzerinde oluşabilecek yırtık, delik gibi bir hasarla kaybeder.)

Ancak gene de bir tehlike vardır.

Gore-tex dış katmanların en dışında su itici teknoloji ile üretilmiş bir kumaş, altında Goro-tex kaplama, en altta da Goro-tex‘in delinmesini, yırtılmasını önleyen bir iç astar vardır. Su iticili en dış katman bu özelliğini yitirdiğinde su Goro-tex kaplama ile dış katman atasında sıkışır. aşağıya geçmez ancak gözenekleri kapatarak nefes alma özelliğini ortadan kaldırır. Bu takdirde terleyerek içerden ıslanırsınız. Ya da iç katman yırtılır, delinir. Goro-tex kaplamayı koruma özelliğini yitirir ve zamanla Gore-tex’te de delik yırtıklar oluşur. Bu kez buralardan su alır.